Acro
Yoga

Az acroyoga/akrojóga egy társas mozgásforma, mely ötvözi a jóga és az akrobatika elemeit, mindezt egy kis thai masszázzsal fűszerezve. Alapja a mozgás, kapcsolódás és a játék.

Fejleszti a test- és mozgástudatot, valamint kiválóan építi a bizalmat saját testünkkel és partnerünkkel egyaránt. Játszva hozhatod egészséges, rugalmas és erős  formába a testedet. Mélyebb szinteken pedig még az érzelmi intelligenciádat is fejlesztheted.

Szerepek

Az akrojóga elkezdése az emberek nagy részénél extrémen komfortzónán kívüli élmény. A különböző szerepek különböző  fizikai és mentális képességeket igényelnek, nem elég saját képességeinkkel tisztában lenni, de még egy másik fél is bejön a képbe. Jellemzően flyerként a női míg baseként a férfi minőségeinket erősíthetjük. Ez nem azt jelenti, hogy a lányok csak repülni, a fiúk pedig csak baselni fognak, hiszen személyiségünk ezen minták harmóniájából épül fel.  A játékos közeg olyan atmoszférát teremt, melyben könnyeben  megtalálhatod az egyensúlyt magadban és  kapcsolódásaidban  egyaránt.   A jótékony változások pedig a mindennapokra is veled maradnak.

Flyer

A Flyer az akrojóga azon szereplője, akit a talajon nem sokat láthatunk. Kitartóan gyakorolva a mozgása olyan könnyed lesz mintha repülne. A kitartott pózoknak számos fizikai és mentális haszna van, míg a különböző tartások közötti átmenetek játékosan fejlesztik a gyakorló képességeit. A mozdulatok kivitelezéséhez összpontosított figyelemre és a bizalom megadásának képességére is szükség van. Óráinkon ezeket is igyekszünk fejleszteni.

Base

A base az egyetlen dolog, ami összeköti a flyert a talajjal. Ő adja a stabilitást és az erőt a gyakorlatokhoz. Figyelme a flyer minden apró rezdülését leköveti. Amíg az alap nincs rendben nem tudunk rá építkezni, így óráinkon nagy figyelmet szentelünk a hátsó mozgáslánc nyújtására és az erőfejlesztésre is.

Spot

Az akrójoga gyakorlása kezdetben ijesztő lehet, azonban ha betartjuk az alapszabályokat már mindjárt nem olyan vészes. A tanulási folyamat kezdetén, a nehezebb pózok próbálgatásakor és igazából bármikor, amikor szükségesnek érezzük kérhetünk segítséget. Ilyenkor egy harmadik fél (spotter) fogja végig kísérni a gyakorlást és a kritikus pontokon kiigazítja a flyer és a base mozdulatait. Csak akkor nyúl bele a mozdulatokba, amikor tényleg muszáj.

Solar Gyakorlás

Az akrojóga solar oldala leginkább a flowról ( a gyakorlás közben elérhető önfeledt állapotról) szól. A külöbnöző tartások elsajátítása után kezdődik az igazi játék. A statikus pózok között ugyanis számtalan mozdulattal tudunk váltani egyikből a másikba. Ehhez minél egyhegyűbb koncentrációra és a partnerek közötti szoros összhangra van szükség.

Lunar Gyakorlás

A lunar gyakorlás hasonlít legjobban a tradícionális jógához, olyan értelemben, hogy a a cél az elcsendesedés, kiemelt hangsúlyt kap a légzés valamint az önmagunkkal és társunkkal való kapcsolódás. A pózokat itt hosszasan tartjuk ki és közben a gravitációt kihasználva segítünk megnyújtani és átmozgatni a flyer testét.

Acroyoga Variációk

Történet

Terebélyes Fa

Az akrojóga, bár igen csak új mozgásformának számít, több különböző vállfaja ismert és terjedt el a világon. Mint egy nagy és erős fának nemcsak számtalan ága van, hanem rengeteg gyökere hatol a föld mélyébe is. Egy időben több helyen alakult ki és ért össze a későbbiekben. Nézzük meg időrendben hogyan tűnt fel ez a mozgásforma a világunkban.

1938: Ebből az évből származik a legrégebbi videó. Egy jógaoktató mutatja be egy kisgyereken a lógó gyakorlatok intenzív hát nyújtó funkcióját.

1985: AcroSage (Benjamin Marantz)
Terápiás eszköz, mely felhasználja az L tartó pozíciót és a masszázst.

1980-as évek: Contact Yoga (Ken Nateshvar Scott)
Egy módja annak, hogyan lehet az egyéni jóga gyakorlatokat másokkal csatlakozva, párban végrehajtani.

1999: Acroyoga Montreal (Eugene Poku, Jessie Goldberg)
Az ő stílusuk a tánc, jóga és akrobatika összekapcsolódásán alapszik.

2003: AcroYoga International (Jason Nemer, Jenny Sauer – Klein)
Ők voltak az elsők akik lejegyezték és hitelesítették az acro yoga gyakorlatokat, ezzel elindítva a tanár képzés lehetőségét is.
Az ő stílusuk a mozgás, gimnasztika és akrobatika összekapcsolódásán alapszik.re