Mi is az a jóga/Yoga?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ találjunk,
először is tisztáznunk kell pár fogalmat:

Önmegfigyelés: Saját magunkon keletkezett érzetek szemlélése, vizsgálata, jellemzően interoceptív módon ( befelé figyelve) .

Tapasztalat: Csak azt a következtetést fogadjuk el biztosnak, amit már személyesen átéltünk és megértettünk- néha még azt se 🙂

Tudomány: A világ megismerésére törekszik, gyakorlatai megismételhetőek és helyesen végezve ugyanazt az eredményt hozzák.

„A jóga egy önmegfigyeléses tapasztalati tudomány”

Jóga

A jóga mindenkinek egy kicsit mást jelent, de ez pont így van rendjén, nem ugyanazokon a fátylakon keresztül látjuk a világot. Azonban a következőkben egyetérthetünk:

Egyesülés

Mélyen legbelül mindenkiben ott lakozik egy felsőbb, tiszta ÉN, akit az idők során hagyott feledésbe merülni. A jóga segítségével képesek leszünk arra, hogy újra egyesüljünk ezzel az énünkkel és egy tudatosabb életet élhessünk. Nem csak magunkkal kerülünk összhangba általa, de megértésekre bukkanhatunk az univerzumban elfoglalt helyünket is illetően, hiszen mi is az egység részét képezzük, nevezzük azt univerzumnak, Istennek vagy energiának.  Azt azonban fontos leszögeznünk, hogy a jóga semmilyen tekintetben nem vallás!

Egyek vagyunk a legfelsőbb bölcsesség lakhelyével

A megismerés útja

Ahogy a gyermek felnő és fokozatosan megismeri a körülötte rejlő világot, gyakran az az érzése támad, hogy itt léteznie kell valami többnek. Ez az érzés végig kísérte az emberiséget a történelmen, ez foglalkoztatta már az ókorban Platónt is (barlang elmélet) vagy éppen a Wachowski testvéreket (Mátrix rendezői). Számos módszer született már a valóság megismerésére, a jóga is egy ezek közül. Minél jobban megismerjük fizikai valónk (test, légzés, mozgás) annál közelebb kerülünk elménkhez, lelkünkhöz és ezáltal a valósághoz. 

Sok út létezik az üdvösséghez, de nem mindegyik jó mindenki számára.

Movementors-be

Befelé figyelj!

A zajos külvilág tengerében könnyű elveszteni a kontrollt érzelmeink, gondolataink, de még tetteink felett is. A jóga rendszerét az indiai Patandzsali jegyezte le először írásban (Jóga-szútrák). Megmutatta, hogyan zabolázzuk meg belső munkával folyamatosan zakatoló elménk és hogyan vegyük át saját igánkba hajtva az irányítást.  Képzeljük el elménk egy tó felszíneként, melyben a külvilág tükröződik. Ha a felszínt hullámok zavarják, a külvilág képe is zavaros lesz, azonban, ha lecsendesítjük az elme folyamatainak hullámait, a valóságot is tisztábban látjuk majd.

Yogas chitta vrtti nirodah

 

Kezdőknek

Azok számára, akik most ismerkednek a jógával, pár könnyebb gyakorlatsorral készültünk. Ha tetszettek a videók, gyere el hozzánk élőben is, vagy vegyél részt online óráinkon!Kezdőknek

Azok számára, akik most ismerkednek a jógával, pár könnyebb gyakorlatsorral készültünk. Ha tetszettek a videók, gyere el hozzánk élőben is, vagy vegyél részt online óráinkon!

Jó gyakorlást kívánunk!