Budai
Mátyás

Örökmozgó

perpetuum mobile

Kiskorom óta a mozgás megszállottja vagyok. Számos különböző mozgásformát kipróbáltam már és folyamatosan törekszem a test- és mozgástudatom fejlesztésére. Capoeiráztam már Párizsban, szörföztem Portugáliában és több nyarat is Horvátországban töltöttem zsonglőrködéssel. A mozgással való kapcsolatom és szemléletem számtalanszor változott az évek alatt és valószínű, hogy a jövőben is sokat alkul még.

Mit jelent
számomra a mozgás?

Versengés

Kiskoromban elég eleven kisgyerek voltam, így édesapám beiratott Shotokan karate edzésre, ami végül annyira megtetszett, hogy 10 évig az életem része maradt. A karate tradícionális japán értékrendszere számos olyan értéket közvetített felém, amik a mindennapi életben is javamra váltak (pl.  önfegyelem, kitartás, alázat és koncentráció).  Ez időben a mozgás egyenlő volt nálam a versengéssel. Figyelmem fókuszában a minél jobb sport teljesítmény és az ehhez szükséges fizikum fejlesztése állt. A cél mások és saját magam legyőzése volt. Jó pár év eltelt, mire ráeszméltem, hogy ez nem az én utam.

Kapcsolódás

Forró fejű fiatalként nem tiszteltem eléggé a testem, rengetegszer ugrottam hanyag bemelegítések után az intenzív edzések közepébe. A testem egy idő után ebbe belefáradt  és kisebb- nagyobb sérülésekkel  és fájdalmakkal jelezte , hogy ideje lenne változtatni.  Így kerültem kapcsolatba a jógával, ami  a mozgást ismét egy teljesen új megvilágításba helyezte.  A jóga  egyik jelentése kapcsolódás. Kapcsolódás egyaránt a külvilághoz, egyaránt a belső önvalónkhoz.  Eddig is volt már tapasztalatom, arról, hogy a mozgással különboző dolgokhoz tudok kapcsolódni, (pl. zenéhez, másokhoz), de, hogy ennél még többre képes azt nem is sejtettem. A mai napig  tapasztalgatom és tanulom mire képes a test és a mozgás.

Önkifejezés

Tizenévesen ismerkedtem meg a capoeirával. és pár évre rá a break-tánccal.  Ami akkoriban megfogott ezekben a mozgásformákban, azok a hihetetlen látványos, akrobatikus mozdulatok voltak és az a laza kivitelezés, ami egy olyan kötött, karatén nevelkedett srácnak, mint én egyszerűen hihetetlenek voltak.  A következő  éveim  a capoeira, a break-tánc és más extrém-sportok  megismerésével telt.  Az a fajta kreativitás , ami ezeket a mozgásformákat jellemzi tanította meg számomra, hogy sokkal jobban szeretem a testem önkifejezésre használni, mint küzdelemre.

Tudatosság

Mostanra amit biztosan megtanultam a mozgással töltött évekből az az, hogy a legtöbb mozgásformának és sportnak megvannak a maga előnyei és pozitív hatásai, melyet a mindennapjainkra gyakorolnak. Viszont minden sport csak a saját korlátain belül képes különböző képességek és készségek fejlesztésére. Az életnek viszont nincsenek ilyen határai. Így ha a mi célunk a mozgás- és a testtudat fejlesztése, akkor érdemes különböző mozgásformákat kipróbálni és átemelni belőlük azon elemeket, amelyekre nekünk a leginkább szükségünk van. Nagyon inspirálóak számomra Bruce Lee vagy éppen Ido Portal gondolatai a mozgásformák határairól.

quote-icon

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

SENECA