Blog

Hidegfürdős terápia
a holdfény tanyán

Most szeretnék nektek kicsit mesélni egy varázslatos helyről, egy különleges emberről és egy olyan tapasztalásról, amire mindig emlékezni fogok. Előre szólok, hosszú lesz, szóval ha épp nincs kedved olvasgatni akkor itt egy videó ami szavak nélkül is vissza ad egy kicsit az élményből:

Mi az a hidegterápia?

Már korábban is érintettem a témát, de végre eljött az idő, hogy részletesebben is írhassak róla. Mióta jógázom és fokozatosan ismerkedem a testem és az elmém mélységeivel, a vágy is erősödik bennem, hogy ezek felett egyre nagyobb kontrollom is legyen. A jóga ebben nagyon sokat segít, de mellette nyitott szemmel kutatom, hol tudok még több forrásból hasonló ismereteket magamba szívni. Így találtam rá pár éve a holland Wim Hof-ra és módszerére, mely segítségével nemhogy órákig bírja extrém hidegben, de teste belső hője sem változik közben. Mondanom sem kell teljesen elvarázsolt a téma és hát bele is kezdtem a gyakorlásba. Mármint valami olyasmibe, amit az internet keretei között el tudtam sajátítani. Lassan 2 éve minden nap hideg vízzel zuhanyzom és ha bármikor szembe jött velem egy tó, egy patak vagy épp egy virágcserép teli vízzel, akkor az száz, hogy bele kellett menjek. Már pár nap rendszeres hideg zuhany után éreztem jótékony hatásokat (mentális frissesség, gyorsabb regeneráció és az a „faszagyerek érzés”, hogyha képes vagyok minden nap bemenni az alá a csontig hatoló hideg alá, akkor nehogy már gondot okozzanak a napi rutinomból adódó kisebb nehézségek. Sokkal könnyebb volt elengednem őket).

Éreztem, hogy ebben az egészben még több is van, de sajnos nem találtam élő és hiteles forrást, ahova meg is tehetem, hogy elmegyek és tovább merülök a tudásban és a hideg vízben. Míg nem Balázs barátom (ezer hála neki) nem mesélt nekem arról, hogy márpedig Magyarországon is létezik valaki, aki már 10 éve foglalkozik hideg vizes merüléssel és elvonulások alkalmával át is adja tapasztalatait és tudását. Ő nem más, mint Pasztyerik Ferenc, aki Balázs leírásai alapján egyszerre tűnt bölcs buddhista szerzetesnek és csodatévő indián sámánnak. Pont annyira abszurdnak és izgalmasnak hangzik, hogy ezt saját szememmel is látnom kelljen. Ne aggódjatok, tudtam ám én, hogy csodák nem léteznek. Csak közben az van, hogy én is elmentem egy ilyen elvonulásra és miután hazajöttem onnan, rá kellett jöjjek, hogy ezt rosszul tudtam! 😀 Egy olyan élménnyel lettem gazdagabb, amit mindenképp szeretnék másokkal is megosztani. 

De Mi történt ott?

Minden nap reggel és este merültünk a 2 - 4 C°-os tóban és a patakban is megmártózunk. Volt, hogy különböző légzőgyakorlatokat, erőgyakorlatokat követően, átszellemülve mentünk be a mélybe és olyan is volt, hogy énekelve vagy épp üvöltve (spiritualitást mellőzve, egóból) vetettük bele magunkat a vízbe. Olykor kézen fogva együtt ment be az egész csoport, máskor meg egyedül merészkedtünk be a vízbe. A különböző módszereknek különböző hatásait, előnyeit vagy éppen hátrányait folyamatosan a saját bőrünkön tapasztaltuk. Egyrészt eddig fogalmam sem volt, hogy ennyi féle képpen lehet fürödni, másrészt az az érzésem volt, mintha a jóga gyakorlás mellé kapnék egy gyorsító pályát.

A Holdfény Tanya

Az elvonulás Dabas mellett, a pusztában egy kis tanyán volt megrendezve, ahol egy jurta volt az otthonunk 4 napon át. Már az odaérkezés első pillanatában érezhető volt a hely nyugodtsága. A városi zajokat felváltotta a szél susogása, a madarak éneke és a csendesség.  A tanyát egy kis erdő határolja és egy patak szeli át. Ékköve pedig a Tündér tó, ami a patakkal együtt a merüléseink helyszínéül szolgált.  A tanyán az elvonulás ideje alatt csak mi résztvevők voltunk jelen, na meg három gyönyörű ló, akik furcsán néztek ránk, amikor nagyobb meditatív sétákat tettünk nagyon lenge öltözékben, vagy épp félmeztelenül a hideg szélben. Mert, hogy ez is szerves részét képezte az egyik napi programunknak. Az estéket a jurta melegében töltöttük, ami egyébként egyszerre volt díszítve tibeti tankákkal (szent képek),  indián szalagokkal, amik az égtájakat jelölték vagy éppen Jézust ábrázoló képekkel. Egy szó mint száz itt vallástól vagy bármi más tényezőtől függetlenül békére talál az aki betéved oda.

Pasztyerik Ferenc

A jurta bejáratánál Pasztyerik Ferenc, az elvonulás vezetője és egyben a tanya tulajdonosa hatalmas öleléssel  köszöntött minket.  Egy olyan embert volt szerencsénk megismerni a személyében, aki mérhetetlen nagy alázattal áll a természethez és másokhoz is egyaránt. Az a fajta tanító, aki egy pillanatig sem emelkedik föléd és könnyen el tudod engedni magad a jelenlétében és közben árad belőle a tudás. Kalandos életútjának nagyon szép íve van: 8 évig gyakorolta a prána nadi technikát, ami miatt még Nepálban is járt, majd egy sziú indián törzsnél tanult és végül a magyar ősközösségben talált otthonra. Feri egyébként ezek mellett tapasztalt búvár is, így a merülés már régebben sem állt tőle távol. Nem csak a hidegtűrést sajátíthattuk el tőle, de rengeteget tanultunk a  természetről, a hagyományokról és magunkról is. Lehet, hogy sokan megköveztek, de eddig valahogy sose tudtam kapcsolódni a magyarságomhoz. Feri rengeteg ősi magyar dalt tanított nekünk, amik dallama és szövege miatt végre tényleg jó volt kicsit magyarnak lenni. Nagyon jó volt látni azt is, hogy Feri nem valami téves ezoterikus kibillenésben él, hanem nagyon szép egyensúlyban tartja élete világi, egzisztenciális oldalát is és közben sikeres vállalkozást vezet.

A közösség ereje

Na és akkor jöjjön amire nem számítottam, és végül az egyik legnagyobb ajándék volt a számomra.  Sose fogom elfelejteni azokat a tekinteteket, amiken végignéztem amikor csoportosan merültünk a vízbe. Hiába fáztam én is,  erőt akartam adni azoknak, akikről tudtam, hogy már azóta vacognak, hogy kiléptünk a  jurtából. Szó szerint éreztem a mellettem állók küzdelmét, ahogy a kezemet szorították és azt is , amikor sikerült elengedniük az ellenállást. A napokat közös hála adással kezdtük,  az estéket pedig jó hangulatú beszélgetésekkel, megosztó körökkel zártuk. Ahogy minden egyes nap tanultuk elengedni testünket a vízben, úgy nyíltunk meg egyre jobban lelkileg is a másiknak. Hol nevetésektől, hol sírástól volt hangos a jurta. A mindennapi életben sokszor még a szeretteinknek is nehéz megnyílni, itt pedig mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna azokkal megosztani az érzéseid, akiket pár napja még nem is ismertél. A 4. nap végére annyira közel éreztem magamhoz a többieket, hogy azt leírni nem tudom nektek. Ha ettünk, akkor együtt ettünk és semmi mást nem csináltunk közben, ha merültünk együtt merültünk, ha tüzet raktunk, akkor azt az egész csoport közösen csinálta.  Egyszerű és valódi volt, amit ott megtapasztaltam!

A Hidegvíz
jótékony hatásai

A hideg hatására az erek fala összeszűkül majd később kitágul és ez a pumpáló mechanizmus frissességgel mossa át az ereket, illetve a szív egészségére is jó hatással van. Jógázók minden egyes gyakorlás alkalmával kihasználják ezt a hatást a különböző ászanák kivitelezésekor.

A hideg az a dolog, ami ellen sokáig küzdeni nem igazán tudsz. Viszont elfogadhatod azt, hogy fázol és elengedheted az ellenállást. A hideg vízben konkrétan van egy pont, ami után azt érzed, hogy jé, ez már nem is olyan rossz. Ez az elengedés először kihat a testedre és az elmédre és rendszeres gyakorlással a lelkedre is. A rég elraktározott tartáshibák, érzelmi blokkok (félelem, szorongás) fellazulnak és el tudod engedni magad.  Nem küzdesz tovább azokkal a változásokkal, amik felett nincs befolyásod, hanem elfogadod azt és így sokkal jobban tudod lereagálni a változásokat, elmúlik a szorongás.

Civilizációnk előre haladtával egyre jobban elkényelmesedtünk. A fűtött lakásból sokan légkondis kocsival gurulnak át a szintén fűtött munkahelyre és a szabadba is csak jól felöltözve merészkednek ki. És Isten óvjon az édesanyák haragjától is, ha  a jó öreg sapka, sál otthon marad! No de az emberi szervezet ennél jóval ellenállóbb és nem valami varázslat vagy szuper erő a hideget elviselni. Mindenkiben ott szunnyad ez a képesség, csak újra fel kell ébreszteni és fokozatosan gyakorolni. Ráadásul a hideg fürdő segítségével a betegségekkel küzdő fehérvérsejtek számát is növelhetjük.

A hideg tűrése épp olyan koncentrációt igényel, mint a jógagyakorlatok, meditációk  végzése. Akinek nagy félelme a hideg, de fokozatosan megtanulja legyőzni azt, az a mindennapokra is mindent lebíró akaratot nyer magának.

Ez volt talán a rendszeres hideg fürdő legelső hatása, amit a saját bőrömön tapasztalhattam. A szervezetem sokkal gyorsabban jött helyre az edzések után és folyamatosan felfrissülve éreztem magam. Ennek oka, hogy a hideg hatására mérséklődik a tejsav termelődése is és az izmokban keletkező apró szakadások is hamarabb gyógyulnak. A gyulladás miatt kitágult és áteresztővé vált ereket pedig  összehúzza, ezzel lelohasztva a duzzanatot.

A legtöbb spirituális gyakorlás célja, hogy a jelenben tudjunk létezni, mellőzve a múlt fájdalmait vagy éppen a jövő félelmeit. Na hát ebben az embert próbáló  hidegben, a kisebb sokkhatások közepette, esély sincs másra figyelni. 😀 

Élmények

Feri mindenkit jó szándékkal, tárt karokkal vár a tanyán és egész évben szervez változatos eseményeket a békére vágyóknak. Ha minden jól megy még Movementors tábor is lesz ott! Kívánom, hogy minél többen megtapasztaljátok azt az érzést, ami átjárt minket ezalatt a 4 nap alatt! Fontos kiemelni azonban, hogy egyedül, tapasztalt vezető nélkül csak fokozott figyelemmel próbálkozzunk a hideg terápiával! Szeretném, ha látnátok, hogy egy cseppet sem vagyok elfogult, mikor az ottani élményekről írok, ezért ne csak az én szavaim beszéljenek:

Teszár Balázs
"Hogyan írjam le azt az érzést, amit nem lehet szavakba önteni? A szuper közösségi élményeket, a közös énekléseket, az "ÉLEK!" érzést a jeges vízben való megmártózás után, a csapat összetartó- és húzóerejét, a "helyemen vagyok" érzést, a néma sétákat a természetben, azt, hogy különböző hagyományok (pl magyar, indián, buddhista) és irányzatok békésen elférnek egymás mellett. A "megérkeztem" érzést. Hálásan köszönöm."
Bisztriczky Boglárka
Nehéz szavakba önteni mindazt, amit ott megéltem. Csodálatos emberekkel voltam körülvéve, rettentő nagy erejét tanultam meg a közösségnek. Ténylegesen kapcsolódtunk, nem csak mert muszáj volt. Az lehettem aki vagyok és nem ítélt el senki. Úgy mentem oda, hogy nagyon nem szeretem és nehezen is bírom a hideget, pláne a hideg vizet. Minden merülés előtt borzasztó nagy ellenállás volt bennem, de Feri és a többiek támogatásával sikerült ezt újra és újra legyűrnöm. A vízben pedig eljön egy pont, amikor nem fázol csak ellazulsz és elengeded azt, ami hátráltat. Sok-sok fájdalom, harag, félelem jött ki és tűnt el a vízben, éreztem, ahogy gyógyulok. A jövőben is így szeretnék élni, ahogy ott, kilépni a fejemből, megtenni olyan dolgokat amiktől rettegek. Hatalmas erő van bennem és bennünk, a csapat összes tagjában, erre nehéz pillanatokban is visszatudok nyúlni és erőt tudok meríteni. A bőrömön tapasztaltam meg, milyen amikor a testem, a tudatom és a lelkem egyszerre átél élményeket. Végtelen hálával és szeretettel gondolok vissza erre a négy napra. Köszönöm!
Csák Dániel
Szinte minden állat menekül télen a fagy és a hideg elől. Mi pedig elmentünk fagyoskodni, fázni, ami, valljuk be, ebben a mai rohanó, egyre kényelmesebb világban nehezen illik be a képbe. Nem könnyű leírni a tapasztaltakat, nagyon magaménak érzem az egészet. Annyi mindent kaptam Feritől és a tanyától ebben a 4 napban, hogy könnybelábad a szemem, ha eszembe jutnak a tekintetek, amiket láttam a hideg fürdőzés előtt és közben, a büszkeséget utána, hogy igenis megcsináltuk együtt, az energiák, amiket kaptam illetve a terhek, amiket ott tudtam hagyni. Ezekre sajnos a hétköznapi ''mókuskerék"-ben nehezen vagy szinte sose jut idő. Csodálatos érzés volt egyszerűen élni 4 napig, fát gyűjteni, a természetben lenni, a telefont letenni és teljesen csak befele figyelni. A lehető legjobb helyre kerültem, ahol tudtam önfeledten nevetni, sírni, pihenni. Soha életemben nem fogom elfelejteni azt a csodát, ami ott történt velünk és a kivételes embereket, akiktől rengeteget tanultam!
Előző
Következő

Te is szeretnél hasonló élményeket megtapasztalni? Esetleg a hidegtűréssel kapcsolatban van kérdésed? Oszd meg velünk a gondolataid!

Kérdezz, vagy mondd el, hogy tetszett a cikk!